Vallei- en brongebied van de Zwarte Beek, Bolisserbeek en Dommel met heide en vengebieden

Algemene beschrijving
De Zwarte beek is een van de belangrijkste beekvalleien in Vlaanderen. De watersnip is dé ambassadeur. Het militair domein is een vlekkendeken van landduinen, droge en natte, venig heide, vennen omgeven door uitgestrekte bossen. De terrils zijn de ideale uitkijkposten. De valleien van de Bolisserbeek, Dommel en Grote Nete herbergen enkele pareltjes van natuurreservaten.
Identificatie
Dit Natura2000-gebied ligt in het noordwesten van de provincie Limburg en is het grootste in Vlaanderen.
Landschappelijke beschrijving
Op het Kempens plateau liggen de heide en de droge, vooral dennenbossen. De heide is enorm uitgestrekt en gevarieerd. De beken ontspringen op dit Kempens plateau. De Zwarte Beek is een van de belangrijkste beekvalleien in Vlaanderen. Op de metersdikke veenlagen langs de beek groeien bijzondere planten. De variatie aan droge en natte, voedselarme en voedselrijkere vegetaties zorgt voor een uitzonderlijk grote rijkdom aan planten en dieren, zoals de watersnip. De valleien van de Bolisserbeek, Dommel en Grote Nete zijn smaller, maar daarom niet minder interessant. De terrils van Beringen en Heusden-Zolder herbergen planten en dieren die je elders in de regio niet tegenkomt.
Wie is actief in het gebied
Het grootste deel van de Zwarte Beek is natuurreservaat: beheerders zijn Natuurpunt (777 ha) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) (47,7 ha in de vallei en 3237 ha militair domein). De terrils zijn in beheer bij het ANB (207 ha)
In de Dommelvallei liggen natuurreservaat De Ortolaan (ANB, 96,07 ha) en Dommelvallei (Natuurpunt, 195 ha). De Mullemerbeemden van de stad Peer is in beheer bij vzw Isis (19 ha). In de vallei van de Grote Nete beheert Natuurpunt natuurreservaat Veewei (22,6 ha), voor de rest is de Netevallei vooral in privé-eigendom. De heide- en bosgebieden op militair domein worden sinds het protocol met Defensie – en in samenspraak met hen - door ANB beheerd.
Klik hier voor meer informatie over Nationaal Park Bosland.
Klik hier voor meer informatie over activiteiten tijdens de Week van de Biodiversiteit.
Klik hier om naar de Bioblitzpagina van dit Natura 2000-gebied te gaan.
Klik hier om Obsidentify te installeren.
Foto: pijnven, Bosland, Maxime Bervoets