Heesbossen, Vallei van Marke en Merkske

Afbeelding
boomkikker

De Vallei van de Marke ligt in de Noorderkempen, vlakbij de Nederlandse grens. Het gebied ligt in het noorden van de provincie Antwerpen en bestaat uit vijf deelgebieden verspreid over de gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas. Vier van de vijf deelgebieden zijn verbonden via de Mark en de Heerlese en Strijbeekse Lus.

Het gebied wordt gekenmerkt door droge loofbossen, heide met vennen en overgangsveen- en valleinatuur. De Strijbeekse Lus en het deel van de Mark vóór de samenvloeiing met het Merkske volgen nog steeds hun oorspronkelijke, kronkelige verloop. In de vallei vind je verschillende kleine moerasbossen, populierenbossen en graslanden.

We leggen hier zeker de nadruk op het gebied 'Het Merkske'. Het Merkske staat garant voor puur genieten. De grensstroom stroomt door een beekdal vol leven. Deze regio was lange tijd een vergeten hoek en ontsnapte dus aan menselijk ingrijpen. Je kunt heerlijk ontspannen in een kleinschalig landschap waar de stilte domineert en waar geen ruimte is voor asfalt en beton. Kinderen gaan op avontuur en ervaren zelf waarom ze die laarzen moesten dragen. Zeldzame planten maken dit gebied een genot voor iedere natuurliefhebber. In de vallei van het Merkske vinden we zelfs sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk.

Het Merkske vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Bos- en braamwallen, bloemrijke graslanden, vijvers, heischrale graslanden en veel zwarte elzen, die graag met hun voeten in het water staan, sieren het landschap. Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Staatsbosbeheer, staan ​​garant voor ruim 1.900 hectare bijzondere natuur en landschap.

Doordat het gebied is ontsnapt aan de opschaling en het rechttrekken van rivieren heeft de natuur in alle rust een rijke fauna en flora kunnen behouden en is het landschap uniek. De drassige weilanden en bossen aan weerszijden van de beek herbergen zeldzame plantensoorten zoals distel, sleutelbloem en steenbreek.

De alpensalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn slechts enkele soorten die daar voorkomen. De boomkikker en de knoflookpad doen het goed na herstel van het landschap en herintroductie. Het beekdal biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. In en rond de vennen en poelen zwerven grote zilverreigers, lepelaars, grutto's en wulpen. Als je goed kijkt, ontdek je sporen van een hert of roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel.


Klik hier of hier voor meer informatie over het gebied 'Het Merkske'
Klik hier om naar de rechtstreekse Bioblitzpagina van dit Natura 2000-gebied te gaan 
Klik hier om Obsidentify te installeren
Deze soorten zou je kunnen spotten tijdens een bezoek aan dit gebied:

Afbeelding
Blauwborst
Afbeelding
Boomkikker
Afbeelding
Grote Zilverreiger
Afbeelding
Grutto
Afbeelding
Knoflookpad
BlauwborstBoomkikkerGrote ZilverreigerGruttoKnoflookpad
(c) Reinhardt Strubbe(c) Reinhardt Strubbe(c) Reinhardt Strubbe(c) Reinhardt Strubbe(c) Reinhardt Strubbe

 
Laat onderstaande video je overtuigen voor een bezoek:
Filmbestand