Vallée de la Wimbe

Afbeelding
pie

Dit N2000-gebied ligt in de gemeenten Beauraing, Rochefort en Wellin, en bestrijkt maar liefst 2215 ha. Het bestaat uit een reeks bosmassieven (kalkbeukenbossen, eikenhaagbeukbossen), hooiweiden en droge grasvelden die zich uitstrekken langs de Wimbe tussen Honnay en Lessive. Er leven dan ook verschillende soorten vogels en vleermuizen.

Vanaf begin mei wordt de grasvlakte bewaakt door een kleurrijke mus. De grijze 'pet', het zwarte masker en de licht gehaakte snavel zijn kenmerkend voor de grauwe klauwier. Hoog op een struik of paal zwaait de vogel regelmatig met zijn zwarte staart, alsof hij zijn evenwicht wil bewaren.

Zijn territorium is vrij klein: 0,5 tot 4 ha. Het bestaat voornamelijk uit open omgevingen (weilanden, hooilanden, heidevelden, woestenijen, enz.) bezaaid met heggen en doornstruiken zoals meidoorn, sleedoorn en rozenbottels.

Hij voedt zich met grote insecten of kleine gewervelde dieren, die hij soms als voorraadkast aan de doornen van struiken of aan prikkeldraad hangt. Het is een roofdier hoog in de voedselketen en zijn aanwezigheid geeft aan dat de percelen op zijn grondgebied rijk zijn aan voedsel. Biodiversiteit is daar vaak belangrijk.

Op maandag 20 mei (feestdag) bieden Natagriwal, GR Sentiers, Natagora en de SPW Agriculture Ressources Naturelles Environnement u een dag gewijd aan de natuur aan in het kader van “Natura 2000 Day” in Lavaux-Sainte-Anne.

Deze activiteiten zijn gratis, maar registratie is vereist omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Afbeelding
banner lavaux sainte anne

Klik hier voor meer informatie over dit gebied!
Klik hier om naar de Bioblitz-pagina voor dit Natura 2000-gebied te gaan.
Klik hier om Obsidentify te installeren.
 

Foto: Didier Vieuxtemps